Sporten kan een positief effect hebben op je mentale gezondheid. En dat is niet alleen vanwege de endorfine die vrijkomt tijdens een work-out. Beweging zorgt ervoor dat je minder bent met negatieve gedachten en stress. 

Iedereen heeft weleens last van stress. Maar als je merkt dat stress overgaat in een onrustig gevoel, verslechterde concentratie en een depressieve stemming, dan is er meer aan de hand. Psychische problemen zijn niet vreemd of gek, veel mensen hebben er last van. Het is wel belangrijk dat je er iets mee doet. Zorg goed voor jezelf, bijvoorbeeld met rustmomenten en therapie. Ook sporten en bewegen helpen bij het omgaan met negatieve gedachtes en lusteloosheid. Dit komt doordat sporten zorgt voor endorfine. Dit is een van de belangrijkste stoffen die vrijkomen tijdens het sporten, omdat ze je een gelukkig ‘high’ gevoel geven.

Geen ruimte voor negatieve gedachtes

Toch is het niet alleen endorfine die ervoor zorgt dat je je beter voelt na een sportsessie. Tijdens het sporten kom je meer in contact met je lichaam en ben je minder bezig met negatieve gedachten. Wat voel ik in mijn lijf? Kan ik zwaarder of voelt dit goed? Door bewust te zijn van je lichaam en je hoofd leeg te maken, is er even geen ruimte voor stress of gepieker. Je bent alleen bezig met de work-out en dat kan heel goed werken voor je mentale gezondheid.

Daarbij helpt sporten ook bij het creëren van een positiever zelfbeeld. Je boekt progressie en na een work-out voel je je over het algemeen fitter en energieker. Je zal merken dat je conditie vooruit gaat en dat je spieren sterker worden. Ook het inplannen van sportsessies geeft meer structuur in je dag, wat soms lastig aan te brengen is als je je somber voelt. Personal Training Enschede kan je bijvoorbeeld helpen bij het inplannen van work-outs die je zelfbeeld kunnen verbeteren. 

Verbeterde concentratie en geheugen

Bij een verminderde concentratie of geheugen kan sporten ook goed helpen. Beweging stimuleert de groei van zenuwcellen in de hersenen. Hierdoor kan je je langer concentreren en wordt je leervermogen verbeterd. Tijdens het sporten adem je zwaarder en dieper, waardoor er meer zuurstof in je lichaam en hersenen komt. De productie van neuronen in je hersenen wordt hierdoor gestimuleerd. En die neuronen in je hersenen zijn weer verantwoordelijk voor je geheugen en gedachten. Daarbij kan het een welkome afleiding zijn tussen het werken door, al is het een kleine wandeling in de natuur.

Uit het sociale isolement

Sporten heeft natuurlijk ook een belangrijk sociaal element. Een hardloopgroep of dansvereniging bestaat uit gelijkgestemde mensen met dezelfde passie: de sport. Deelname kan motiverend werken omdat je iets samen doet en de sport met elkaar gemeen hebt. Als je last hebt van een sociaal isolement, kan het fijn zijn om toch erop uit te gaan. Socialiseren biedt afleiding, nieuwe inzichten en contact met anderen. Een small group training is bijvoorbeeld een leuke manier om in contact te komen met mensen tijdens het sporten.